Jojoba Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Jojoba Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

02.02.2021 | 01:30

Jojoba Yağı İle Tenine Hayat Ver!

Faydalı bitkisel yağlar dünyasının en başarılı üyelerinden biri olan jojoba yağı, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başladı. Tabii vizyoner yapısıyla tüm dünyadaki yenilikleri takip ederek bu tarz farklı bileşenleri ürünlerine işleyen birkaç marka vardı. Ama güzellik sırlarını doğadan gelen iyileştirici yağlara borçlu olan birçok kişi jojoba yağını yakın zamanda keşfetti diyebiliriz.

Jojoba yağı faydaları duyuldukça popülerleşmeye başlayan ve bir defa kullananda alışkanlık yaratan, çok özel bir doğal bileşen. Biz NYX Cosmetics olarak çok uzun zamandır koleksiyonlarımızdaki formüllere bu natürel mucizeyi ekliyoruz. Jojoba yağının tende yarattığı muazzam etkiyi kullanıcılarımızla buluşturmayı da çok seviyoruz. Bu yazıda da sana jojoba yağının özelliklerini ve faydalarını detaylı bir şekilde anlatmaya geldik. Belki henüz tanışmaya fırsat bulamamışsındır diye jojoba yağı neye iyi gelir, nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını seninle paylaşmak istedik! 

Jojoba Yağı Nedir?

İlk olarak “Jojoba nedir?” sorusuna yanıt verelim. Jojoba, literatürdeki adı “simmondsia chinensis” olan, çalı türü bir bitki. Çöl iklimine uygun olan bu bitki; çoğunlukla Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve İsrail’de yetişir. Kökleri çok derinlerine uzanabilen bir jojoba bitkisi ortalama 200 yıl yaşayabilir.  

Jojoba yağı ise bu bitkinin tohumlarından elde edilen sıvı. Bir tohumun neredeyse yarısı yağdan oluşur. Doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan jojoba yağı, bol miktarda E vitamini de içerir. Jojoba yağını diğer bitkisel yağlardan ayıran özellikse, çok uzun ömürlü olması. Karmaşık ve farklı kimyasal yapısı yüksek sıcaklıklara ve çevresel etmenlere karşı uzun süre dayanabilmesini sağlar. 

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba yağı, yağ asitleri ve E vitamini içerdiği için kozmetik ve güzellik sektörünün vazgeçilmezlerinden biri olarak görülüyor. Çünkü hem besleyici hem de nemlendirici özelliği var. Bu sayede az bir miktarla bile saç derisine ve cilde yoğun bakım uygulayabiliyor. Ayrıca ten üzerindeki iltihapların tedavisi için de kullanılıyor. Hem tek başına hem de farklı yağlarla karıştırılarak kullanılabilen bu bileşen, farklı kozmetik ürünleri içerisinde de yer alıyor. 

Jojoba Yağının Faydaları Nedir?

Jojoba yağının bilinen ilk kullanım amacı, deri kanserinin tedavisi. Amerika’da yaşayan yerliler, deride oluşan lezyonları iyileştirmek için bu yağı sürüyormuş. Sonrasında ise parfüm ve kozmetik sektöründe ön plana çıkmaya başlamış ve hızla yayılmış. Jojoba yağının bu derece tercih edilmesinin sebepleri ise şöyle açıklanabilir:

  • Jojoba yağı hem cilt hem de saçlar üzerinden nemlendirici ve toparlayıcı bir etkiye sahip. 
  • Yara ve iltihaplar üzerinde iyileştirici etkisi var.
  • Bol miktarda doymamış yağ asidi içeren bu bileşen vücudun yağ dengesini sağlamasına da yardımcı olur. 
  • Hoş kokusu ürünlere aromatik bir esans katar. 

Jojoba Yağının Cilde Faydaları

Günlük hayatta jojoba yağı kullananlar ya da jojoba yağı içeren makyaj ve kozmetik malzemelerini tercih edenler, ciltlerinde gözle görülür bir fark olduğunu söylüyorlar. Bu farklar neler, bir yağ ne kadar işe yarayabilir ki diye soracak olursan yanıtı aşağıda bulabilirsin:

  • Nem bombası olarak da tanımlanabilecek bu yağ, cildin su dengesini sağlar ve teni yumuşatır. Ayrıca tendeki kolajen üretimini de artırır. 
  • Düzenli olarak kullanılan jojoba yağı hem var olan sivilceleri tedavi eder hem de yenilerinin oluşmasını önler.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde tendeki yara ve iltihapların iyileşmesini hızlandırır. Böcek ve sinek ısırıkları, sivilce lekeleri ve uçuk virüsünün yarattığı yarayı tedavi edici bir etkisi vardır. 
  • Yapısı itibariyle cilt ile bütünleşebilen bu yağ, yağlı tenlerde dengeyi sağlamaya yardımcı olur. 
  • Kuruluk ve hamilelik sebebiyle oluşan derin çatlakların giderilmesini sağlar. Cildin elastik yapısını güçlendirerek yeni çatlak oluşumunu da önler. 
  • Cildin yapısını destekleyen içeriği sayesinde ince kırışıklıkları azaltır.
  • Jojoba yağının ayak kokusu üzerinde de olumlu etkileri vardır. Düzenli olarak kullanılan jojoba içerikli ayak kremleri teri önlediği için koku sorununun önüne geçer.
  • Cildi temizleyici özelliği bulunur. 
  • Düzenli olarak jojoba yağı ile yapılan masajlar selüloit oluşumunu azaltır. 

Jojoba Yağının Saça Faydaları

Kuru ve cansız saçlardan şikayetçi kadınların derdine derman olan jojoba yağının saç üzerinde de inanılmaz etkiler var.

  • Nemlendirici özelliği sayesinde saç derisi ihtiyacı olan suya kavuşur ve yumuşar. Bu sayede kepek sorunu önlenir. 
  • Saç köklerini içeriğindeki özel bileşenlerle beslediği için saçlar kökten uca canlanır, parlar ve sağlıkla uzar. 
  • Kökler beslendiği için yeni saç oluşumu hızlanır.
  • Güçlenen saçlar koparak dökülmez, böylece gürleşir. 
  • Isıl işlemle yıpranan ya da boya gibi kimyasal işlemler sebebiyle yanan saçların toparlanmasına yardımcı olur. 

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Jojoba yağının kullanımı oldukça basit. Bu yağ da, tıpkı benzerleri gibi, farklı yağlarla karıştırılarak uygulanabiliyor. Tek başına kullanmak da mümkün. 

Jojoba Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı saça maske şeklinde uygulanabilir. Bu aşamada yapman gerekenler şöyle:

  • Birkaç yemek kaşığı jojoba yağını bir kaba koy ve eline biraz yağ alarak saç köklerine masaj yaparak uygulamaya başla. Dairesel hareketlerle ilerleyerek yağı tüm saç derine yedir. Burada miktarı saçının uzunluğunu ve yoğunluğuna göre belirleyebilirsin. 
  • Ardından uçlara doğru yine masaj yaparak nazikçe ilerle.
  • Sonrasında saçını bir bone ya da streç film yardımıyla sar. Tülbent ya da şal tarzı bir şey de kullanabilirsin. Ilık havlu da tercih edebilirsin.
  • Sardıktan sonra saçlarını biraz saç kurutma makinesinin düşük ayarıyla ısıt. Sıcak, yağın saç tellerine nüfus etmesini kolaylaştırır.
  • 1 saate yakın bekledikten sonra saçlarını yıkayabilirsin. 

Bu tarife farklı yağlar da ekleyebilirsin. Özellikle Hindistan cevizi yağı ve tatlı badem yağı saçlar için oldukça faydalı. Bu yağlardan kendine bir karışım hazırlayarak aynı adımları izleyebilirsin. Avokado yağı ve Shea Yağı hakkında kapsamlı bilgi almak istersen sana özel hazırladığımız yazıları inceleyebilirsin. 

Jojoba Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Jojoba yağı cilde tek başına sürülür genelde. Ama dilersen farklı yöntemler de deneyebilirsin.

  • Temiz bir pamuğa birkaç damla jojoba yağı dökerek cildine uygulayabilirsin. Kuru bölgelere, sivilce izlerine, yanık lekelerine ve böcek ısırıklarına noktasal bir şekilde yağ sürebilirsin. Ama bu uygulamayı her gün üst üste yapmamaya özen göstermelisin. Seyreltilmemiş yağ sürekli kullanımda irritasyona sebep olabilir. 
  • Burada hemen “Jojoba yağı göz çevresine sürülür mü?” sorusuna yanıt verelim. Bu yağ ince kırışıklıkları açma özelliğinde olduğu için göz çevresine uygun gibi düşünülüyor. Fakat tek başına kullanılması çok önerilmiyor. Çünkü bu tarz doğal ürünler güçlü içeriklere sahip olduğu için alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Özellikle göz çevresi gibi ince derili yerlerde kullanmak çok uygun olmayabilir. Bunun yerine var olan bakım kremine birkaç damla jojoba yağı eklemeyi tercih edebilirsin. 
  • Çatlaklarına hafifçe elinde ısıttığın yağ ile masaj yapabilirsin. Aynı şekilde yağı vücut masajında da kullanabilirsin. Selüloit görüntüsü için özellikle bacak ve kalça bölgene dairesel hareketlerle uygulayabilirsin. 
  • Jojoba yağını makyaj temizlemek için de kullanabilirsin. Temiz bir pamuğa damlattığın yağ ile yüzündeki makyajı silebilirsin.
  • Jojoba yağını maske olarak da uygulamak mümkün. Bu yağı bir yemek kaşığı yoğurt ya da bal ile karıştırarak yüzüne maske yapabilirsin. Maskenin içerisine birkaç çilek eklediğinde cildinde peeling etkisi yarattığını da göreceksin. Tabii uygulama sırasında göz çevrenden uzak durmaya dikkat etmelisin. Ayrıca bu maskeleri haftada 1 defadan fazla yapmaman daha uygun olur. 

NYX Cosmetics’in Jojoba Yağı İçeren Ürünleri İle Cildi Şımart!

Gördüğün gibi jojoba yağını kullanmanın birçok yolu var. Tüm bu adımlara bir de NYX Cosmetics’in jojoba içeren makyaj malzemeleri ekleyerek cildinin her an pürüzsüz ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsin! Üstelik makyaj malzemelerinde tenin yapısına uygun miktarda jojoba yağı yer aldığı için gönül rahatlığıyla uygulama yapabilirsin!

NYX Cosmetics Hydra Touch Oil Primer, doğal yağların gücünü makyajın ilk adımına taşır. İçerisinde jojoba ve tatlı badem yağı bulunan bu makyaj bazı cildi gün boyunca nemli tutar. Özel kapağı sayesinde kolay uygulama sunan bu ürünle ışıltılı bir bitiş elde edebilir, kusursuz makyajının gün boyu seninle olmasını sağlayabilirsin. 

Sana sınırsız ışıltı sunan NYX Cosmetics Born To Glow! Naturally Radiant Foundation likit fondötenin de formülünde jojoba yağı var! 45 farklı renk seçeneği ile her tenle uyum sağlayabilen bu fondöten, cildini nemlendirir ve ıslak bir bitiş sunar. 12 saate kadar nemlendirici ve kapatıcı etkisini koruyan bu ürünün hafif dokusu sayesinde cildinde hiç makyaj yokmuş gibi hissedeceksin!

Jojoba yağının mucizevi etkilerini vücuduna taşıyan NYX Cosmetics California Beamin’ Face and Body Highlighter, hem yüzüne hem de bedenine ışıltı katmaya hazır! Formülünde avokado ve üzüm çekirdeği yağı da bulunduran bu highlighter cildini okşayarak aydınlatır. 

NYX Cosmetics #Thisiseverything Lip Oil, dudaklara yoğun bakım yapan formülü ile kalbini çalmaya aday. Jojoba, üzüm, badem ve avokado yağının iyileştirici etkilerini tene taşıyan bu nefis dudak bakımı ürünün birbirinden güzel renklerine hayran olmamak elde değil!

NYX Cosmetics, tenini süslerken bir yandan da bakım yapan çok özel ürünleriyle her zaman seninle! Sen de tarzına ve ihtiyacına uygun olan makyaj malzemelerini seç ve hayallerini gerçeğe dönüştür!

Hyalüronik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

Hyalüronik Asit Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kaş Gürleştirme ve Kaş Bakım Yöntemleri

Kaş Gürleştirme ve Kaş Bakım Yöntemleri